…ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ

…ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις ιστορίες, που έλεγα για τον «Βούδα», τον «Κουφό» και τον «Εθνάρχη» και μας προέκυψε νέος μουστερής (πελάτης) στην πολιτική επετηρίδα της Αποικίας, που καταρτίζουν ξένα αφεντικά κι εξ αυτής επιλέγουν θαλαμοφύλακα. Πήρατε χαμπάρι πώς οι Αμερικάνοι Ιμπεριαλιστές καθιερώνουν νέες βάρδιες των πολιτικών τους μαριονεττών; Ξεχνάτε τον αρχικατάσκοπο Φ. Έιτζι: Καλύτερος πράκτορας είναι αυτός, που δεν το ξέρει; Και ο γράφων Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης το εμβάθυνε λιγάκι εμπνεόμενος από τον μίστερ Άντριου Παπάντριου:

Ο πιο καλός ο  πράκτορας πως είναι δεν το ξέρει

κι ο άριστος τον όχλο εκμαυλίζει κι εαυτόν

ότι θυσιάζεται για το συμφέρον του λαού!

«(αν)Αιρέσεις» από τις «Συνωμοσίες της Κασσάνδρας»

   Λίγο χοντροκομμένο σκηνικό, αλλά λειτούργησε, κατάλληλο για όχλους της Τουρκίας και Γκραικυλίας. Μην ζητάτε πολλά οι… κουλτουριάρηδες της πολιτικής! Κάθε όχλος έχει ό,τι του πρέπει. Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση υπουργών εξωτερικών, ορθάνοικτες οι κάμερες, ώρα να μπούνε, ρε αδελφέ, υποθήκες εξουσίας στις δυο όχθες του Αιγαίου, για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Τουρκία δύει πλέον ο Ερντογάν και οι Αμερικάνοι δημοσκοπούν κι εξιχνιάζουν τους αυριανούς  πράκτορες, όπως κάνουν στην Γκραικυλία, που ποτέ δεν δύει η υποτέλεια και ο ραγιαδισμός είναι πάντα στο  ζενίθ!

   Για να σπάσει η… διπλωματική ρουτίνα, στήνεται ένα φραστικό επεισόδιο  Δένδια και Τσαβούσογλου. Όχι χοντρά πράματα! Να πούνε τ’ αυτονόητα, κοινότυπα και κοινότοπα με λιγάκι έντονο υφάκι και μπόλικο θέατρο ώστε να κάνουν γκελ σε Αθήνα και Άγκυρα. «Αγαπητέ μου Μεβλούτ» – «αγαπητέ μου Νίκο», και καθένας απήγγειλε με στόμφο το παραμυθάκι, που είχε μάθει για να δώσει εξετάσεις επίδοξου διαδόχου. Υπάρχει εκατέρωθεν μεγάλη  ατζέντα: Κυπριακό, τουρκικές βλέψεις από το 1980, το Αιγαίο, τα νησιά, η υφαλοκρηπίδα, η μειονότητα Θράκης, η αποστρατιωτικοποίηση, οι έρευνες για πετρέλαιο. Από την άλλη  όχθη οι τουρκικές προκλήσεις,  οι παραβάσεις και παραβιάσεις, το μεταναστευτικό, ο ενταξιακός στο Δ’ Γερμανικό Ράιχ διάλογος κωφών, η μειονότητα της Πόλης και ξανά το Κυπριακό-όλα στο τραπέζι χύμα, τσουβαλάτα και… «για δες θάμα κι αντίθαμα, παράξενο μεγάλο /εβγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι» (αείμνηστε φίλε Χάρρυ Κλυνν)!

   Βοθροκάναλα και  απ’ τις δυο όχθες. Ήθελε πολύ να γίνει «viral», που λένε τα πιθηκάκια; «Πρώτη φορά Έλληνας υπουργός τα χώνει στους Τούρκους», «κατά κράτος νίκησε ο Τσαβούσογλου»! Τον αποστόμωσε»,  πάντα «ο δικός μας», μάγκας και καραμπουζουκλής! Κράτησε 3-4 μέρες το πανηγύρι με τα… επινίκια και να δυο ακόμα υποψήφιοι διάδοχοι, ένας από κάθε μεριά! Για την δική μας καμπούρα, που υπάρχει πιο μεγάλο κυκλοφοριακό θαλαμοφυλάκων και διαδόχων ο «αγαπητέ Νίκο» σπεύδει να φτιάξει την… εικόνα. Ποιος ξέρει τί έρχεται; Εκλογές, βρώμικο 2021, «κυβερνήσεις» συνασπισμού, πιθανές αστάθειες… Να ’μαστε έτοιμοι (τη βοηθεία του ξένου αφέντη)

Για αυτό, αν δείτε προσεχώς τον «αγαπητέ Νίκο» να παίζει σε επετηρίδες και άλλα πολιτικά κόλπα, μην ξεχάσετε πώς ξεκίνησε το έργο! Κι αν δεν παίξει πρώτο βιολί-δεν παίζουν όλοι-δεν χάθηκε  ο κόσμος! Ανέκαθεν τα ξένα αφεντικά, αλλά κυρίως μετά το 1974, δοκιμάζουν ευέλικτα σενάρια. Αφήνουν 10-20 άλογα να τρέχουν στον στίβο της υποτέλειας και  ορίζουν τους κανόνες κρατώντας και ρόλο αγωνοδίκη. Έτσι βγαίνουν τα καλύτερα για τα συμφέροντά τους πρακτόρια! Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, δεν έχουν  θαλαμοφύλακες, ανεξάρτητο κράτος, περιφερειακή δύναμη, το σύστημα της εξουσίας  πιο σκληρό, αμείλικτο και φαναριώτικο, άρα πλείονες λόγοι να προσπαθούν να έχουν μέγιστη επιρροή οι δυνατοί της γης… Πάμε, όμως,  σε άλλου παπά ευαγγέλιο, ή μάλλον αλλουνού ιμάμη κοράνιο!