Ο «Βούδας» και ο «Κουφός εθνάρχης»

Ο «Βούδας» και ο «Κουφός εθνάρχης»

Τί είναι η μνήμη με τα αισχρά της παιχνίδια! Μήπως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»; Δεν δύναμαι να σας αποκρύψω δυο σημαίνοντα τα μάλα περιστατικά της πρόσφατης πολιτικής Ιστορίας, πιστοποιούν αναμφίβολα την μεγίστη αξία της «επανάστασης» του 1821 και κυρίως το ανεξάρτητο, δημοκρατικό, τσαμπουκαλίδικο κράτος, που χάρισε στους υπηκόους του. Μην ακούτε την συνωμοσιολόγα Κασσάνδρα! Γιορτάστε 400+200 χρόνια σκλαβιάς! Συνιστά γονιδιακή προίκα! Πρώτη αφήγηση… κλέβω από τον Πάνο Παρασκευόπουλο. Εξαιρετικός δημοσιογράφος, μοναδικός διανοούμενος (ειδικά στο έργο του φίλου του Νίκου Καρούζου). Συνεργαστήκαμε με τον Πάνο, 5 χρόνια κάναμε  πολιτική εκπομπή στο Ε’ Πρόγραμμα ( Η φωνή της Ελλάδος)  της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Πρωτόπειρος πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή» ο Πάνος  στέλνεται από την Βλάχου στο σπίτι του Στέφανου Στεφανοπούλου,  επονομαζόμενου «Βούδα». Οκτώβριος 1955, απεδήμησε ο θαλαμοφύλακας (πρωθυπουργός) Α. Παπάγος και στου «Βούδα» γίνεται γιορτή γιατί είναι ο διάδοχός του, σύμφωνα με… συνταγματικές νόρμες. Έχει μαζευτεί σύσσωμο το κομματικό σκυλολόι,  διαγκωνίζεται σε… γλείψιμο: «Συγχαρητήρια, κύριε Πρωθυπουργέ», «Άξιος κύριε Πρόεδρε» και τα ρέστα, ετοιμασίες για τον καταρτισμό υπουργών και «μη με ξεχάσεις, αρχηγέ, εν τη βασιλεία σου»! Ώσπου στις 3 το  χάραμα κάνει έτσι ο «Βούδας», τί να δει; Πώς να μην πάθει αποπληξία; Πολιτικοί κόλακες, υποψήφιοι υπουργοί, λοιπή συμμορία έγιναν «μπουχός», τον «πούλο», που λέγαν του Περαία οι μάγκες! Έμεινε ο «Βούδας» με 4-5 συνεργάτες και καναδυό δημοσιογράφους.

Τί είχε συμβεί; Πριν από δέκα λεπτά πέρασε από το χαρούμενο σπίτι του «Βούδα» ο πραγματικός αφέντης Γκραικυλίας, ο επιτετραμμένος των Η.Π.Α. Να ευχηθεί ο άνθρωπος στον (παρ’ ολίγον) πρωθυπουργό! Με την ευκαιρία σφύριξε το… μυστικό: Το πρωί ορκίζεται πρωθυπουργός (θαλαμάρχης) ο… άγνωστος, φέρελπις (δεν μου επιτρέπετε να διευκρινίσω περαιτέρω λόγω γκρίζων, ίσως και ροζ αποχρώσεων) υπουργός από τας Σέρρας Κών/νος Καραμανλής. Έμελλε να γίνει «Κουφός εθνάρχης» αν και απέδρασε στο Παρίσι ως Τριανταφυλλίδης. Θα πω άλλη φορά την ιστορία  του… Τριανταφυλλίδη. Ως γνωστό δεν θέλει μόνο ο όχλος μυθικά ξόανα ν’ αυνανίζεται πολιτικώς, τα χρειάζεται οπωσδήποτε και το ανάπηρο, ξενόδουλο σύστημα για να κάνει …  διευρυμένη κομματική αναπαραγωγή φασουλήδων, ή μάλλον το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το φρικτό πρόσωπο της υποτέλειας. Μετά τον «Κουφό εθνάρχη», που έχρισαν πραξικοπηματικά θαλαμοφύλακα οι ξένοι επιβήτορες της Γκραικυλίας πέρασαν στα επόμενα πειράματα.

Η Χούντα δεν άφησε τίποτα όρθιο μα τ’ αφεντικά ετοίμαζαν το πειραματόζωο για μοντέρνα κόλπα, ευέλικτες, καλύτερα ελεγχόμενες, μορφές διακυβέρνησης αντί του ξεπερασμένου βούρδουλα. Έφτιαχναν νέους πράκτορες… Άλλη ιστορία κι αυτή, ας πούμε «Αντρίκο ντελ Πάσο» ή κατά κόσμο μίστερ Άντριου Παπάντριου!  Ψάχνανε τα ξένα αφεντικά στο Κυβερνητικό Μέγαρο της Β. Σοφίας, στο αληθινό Μέγαρο Μαξίμου. Στέγη του έθνους λέγανε παλιά την εκεί στάση των λεωφορείων έξω από την πρεσβεία των Η.Π.Α.! Τραγικές ειρωνείες που σκαρώνεις Ιστορία!  Αναζητώντας διάδοχη κατάσταση διέταξαν να «παραδώσει» η Χούντα στους ανατραπέντες πολιτικούς. Πρόθεση του «ξένου παράγοντα»-έτσι λέγανε…  κομψά- ήταν να γίνει θαλαμοφύλακας (πρωθυπουργός) ο Π. Κανελλόπουλος, που είχαν διώξει οι συνταγματάρχες.

Όλα έτοιμα κείνη την νύχτα της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974. Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα «ήταν» θαλαμοφύλακας ο Κανελλόπουλος. Μ’ απογειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος του… φιλέλληνα Ζισκάρ Ντεσταίν και στις 7 π.μ. οι ξένοι επιβήτορες Γκραικυλίας ορίζουν στην εν λόγω καρέκλα τον «Κουφό εθνάρχη», μετεκπαιδευθέντα εν Παρισίοις, άρτι εγκαταλείψας το ματσούκι,  ενστερνισθείς την αγιαστούρα, του όχλου την αποτελεσματική μαστούρα! Ηθικό δίδαγμα: Ευτυχώς, που ’γινε του 1821 η «επανάσταση» και κάναμε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου (η παπαρολογία πάει σύννεφο)! Ευτυχώς, που δεν πάθαμε τίποτα! …Ανατριχιάζω μόνο στην ιδέα να ’ρχονταν τα πράγματα… ανάποδα! Για αυτό θεάρεστα γιορτάζετε! Μόνο αλλάζετε συχνά πλευρό, να συνεχίζετε πιο άνετα τον κωματώδη ταξικό σας ύπνο!