Παιδικά τραγούδια από τον Γιώργο Διαμαντόπουλο

Παιδικά τραγούδια από τον Γιώργο Διαμαντόπουλο

 

Ο φίλος μου ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος ανήκει με την σειρά του στην χορεία αυτών, που ησυχία δεν έχουν, «τρώγονται με τα ρούχα τους» και πάντα κάτι ωραίο σκαρώνουν και συνήθως χρηστικό. Έχουμε γράψει στο παρελθόν για χορωδίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, εναρμόνιση ρεμπέτικων, παραδοσιακών τραγουδιών, κάναμε εκδηλώσεις στον Βόλο τα τελευταία 15 χρόνια, άλλες… πρόλαβε η καραντίνα. Ενδεικτικά σημειώνουμε τις εκδόσεις του: «8 τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη για μικτή χορωδία», «Να σ’ αγναντεύω θάλασσα» (παραδοσιακά άσματα), «Χορωδιακά τραγούδια» (σε συνεργασία με τον Κώστα Μυλωνά), «Μουσικογραφήματα» και άλλα. Τώρα με την νέα σχολική χρονιά μας τρατάρει παιδικά τραγούδια. Έχει βγει φέτος λίγους μήνες πριν, αλλά το κρατήσαμε να το παρουσιάσουμε με το  πρώτο κουδούνι.

Το έβδομο, λοιπόν,  κατά σειρά μουσικό βιβλίο του Γ. Διαμαντόπουλου έχει τίτλο: «Συλλογή Τραγουδιών για Παιδιά Δημοτικού», είναι το πρώτο τεύχος και όπως συμβαίνει με τις παλιότερες εργασίες του μαέστρου συνοδεύεται από CD-RΟM. Πρόκειται για  ανθολογία από ξεχασμένα ή λιγότερο γνωστά εύκολα τραγούδια για παιδιά, που θα εμπλουτίσουν το μουσικό αισθητήριο του Δημοτικού σχολείου. Προσαρμόστηκαν σε προσιτούς τόνους και απλές εναρμονίσεις, ελπίζοντας ότι θα φανούν χρήσιμα σε σχολικές χορωδίες υπό την καθοδήγηση άξιων μουσικών δασκάλων.

Ο συνθέτης Κώστας Τσούγκρας, μουσικολόγος, καθηγητής Μουσικών Σπουδών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Ωδείου της πόλης σημειώνει: «Με ιδιαίτερη χαρά προλογίζω την όμορφη αυτή συλλογή τραγουδιών, προσαρμοσμένα για παιδική χορωδία-είτε a capella είτε με απλή συνοδεία πιάνου-από τον φίλο και συμπολίτη Γιώργο Διαμαντόπουλο, άξιο μουσικό και έμπειρο μαέστρο χορωδιών. Η συλλογή διακρίνεται από στιλιστική ποικιλία, περιλαμβάνοντας αδίκως ξεχασμένα τραγούδια του παλαιού κατηχητικού, λαϊκά και παραδοσιακά, τραγούδια από τον κινηματογράφο και έναν αναγεννησιακό κανόνα. Οι επεξεργασίες διακρίνονται από απλότητα, σαφήνεια και αμεσότητα, ιδιότητες, που κάνουν τα τραγούδια ελκυστικά και προσιτά στα παιδιά του Δημοτικού, στα οποία απευθύνονται. Εύχομαι η έκδοση αυτή να λειτουργήσει θετικά στην μουσική καλλιέργεια των νεότερων γενεών μαθητών, να τους μυήσει στο απέραντο ρεπερτόριο της χορωδιακής μουσικής».

      

Όπως γράφει ο φίλος Γιώργος «μέσα στην αδιάκοπη πανδημική καραντίνα λόγω…πληκτικής μουσικής έμπνευσης η συλλογή περιλαμβάνει»:

  • Ρουμάνικο χορό «Χατσεγκάνα» που μας γνώρισε ο Βολιώτης μαέστρος Θανάσης Χατζηδημητρίου, που κατά πάσα πιθανότητα έγραψε και τους ελληνικούς στίχους.
  • «Το Χελιδόνι», παραδοσιακό Βουλγαρίας εναρμονισμένο από τον Dimitri Hristov ξακουστό συνθέτη και μαέστρο της γειτονικής χώρας. Οι στίχοι ανήκουν τον Βολιώτη Μαέστρο Βλάσση Μαστρογιάννη.
  • «Ο Καρδερίνος» μια μελωδία σε στυλ καντάδας του Αργύρη Κουνάδη, που ακούστηκε μόνο στην κινηματογραφική ταινία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Της νύχτας τα καμώματα» (1957).
  • Μουσική από την κωμική ταινία «Altrimenti ci Arrabbiamo» (1974) με τους Bud Spencer και Terence Hill. Συνθέτες οι: Guido e Maurizio de Angelis. Είναι από την πρόβα της χορωδίας με χαρούμενη και ζωηρή μελωδία, δεν έχει στίχο παρά μόνον επαναλαμβάνει το Λα, λα. Έχει τρία θέματα, κωμικά σκηνοθετικά στοιχεία, που θα ενθουσιάσουν.
  • Τα ξεχασμένα άσματα: «Δόξα Θεώ», «Έχω ένα καναρίνι», «Το αηδόνι», «Το χωριό»> Τα θυμήθηκε η μητέρα του, μεταπολεμικό κατηχητόπουλο, ο Γιώργος τα κατέγραψε, θεωρώντας ότι αν κι άλλαξαν οι εποχές, μπορούν να σταθούν στις πρώτες τάξεις Δημοτικού σχολείου. Παρά την έρευνα που έκανε δεν βρήκε στοιχεία για τους στιχουργούς και τους συνθέτες. Λησμονήθηκαν, κανένας δεν φρόντισε να τους αναφέρει.  Ένα βιβλιαράκι βρήκε στην οικογενειακή βιβλιοθήκη, «Κελαϊδήματα» (1988), εκδόσεις «Χριστιανική Ένωση Καβάλας», έχει πολλά τραγούδια, μόνο τους στίχους και αυτούς ανώνυμα, χωρίς τις μελωδίες που χάθηκαν, αφού τα μάθαιναν στόμα με στόμα. Οι τέσσερεις καταγραφές σήμερα ακούγονται ευχάριστα από παιδιά Δημοτικού.
  • Ο γνωστός τρίφωνος κανόνας “Viva la musica” του Michael Praetorius (1553-1621), με αυτόν τελείωναν τα χορωδιακά φεστιβάλ και στην Ελλάδα τραγουδώντας τον όλες οι συμμετέχουσες χορωδίες. Εύκολος κανόνας, εισάγει τα παιδιά στην πολυφωνία. Κανόνας είναι μουσικός τύπος, όπου μια τετελεσμένη μελωδική ενότητα (προηγούμενη) μιμείται εξ ολοκλήρου  από μια άλλη φωνή (επόμενη) η από περισσότερες φωνές, είναι δε η πιο αυστηρή μορφή μίμησης.
  • Άφησα σκόπιμα τελευταία πανέμορφη λαϊκή ρωσική μελωδία «Uralskaya Ruabinushka» («Η Ριαμπίνα των Ουραλίων») στίχοι Mikhail Mikhailovich Pilipenko, μουσική Evgeny Pavlovich Rοdigin. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ετοίμαζε το άσμα για την «Απολλώνεια Χορωδία» Βόλου έψαχνε στίχους  ελληνικούς, η  άποψή μου ήταν να τραγουδηθεί στα ρωσικά, ο αντίλογος, είναι δύσκολη στην προφορά γλώσσα. Mου το έστειλε να γράψω στίχους, το απέκλεισα γιατί δεν δύναμαι να γράφω πάνω σε μουσική, αλλά επειδή ξετρελάθηκα με το ίδιο το τραγούδι, εμπνεύσθηκα, δούλεψα και βγήκε  το «Θαλασσινό μεράκι» («Συνωμοσίες της Κασσάνδρας»), υπέροχο κατά την γνώμη μου ποίημα. Τελικά ελληνικούς στίχους στο ρωσικό τραγούδι έγραψε ο Τάκης Τσιτσάνης.

Επίλογος με την παροιμιώδη σχολαστικότητα συνάμα δε τελειομανία του φίλου Γιώργου: «Αποκαμωμένος από την ρουτίνα της  μουσικής ευεξίας… μαζί με το βιβλίο δημιουργήθηκε και ένα CDROM που περιέχει τα τραγούδια σε μορφή pdf, αρχείο ήχου mp3 και το mscx για τυχόν αλλαγές των ενδιαφερομένων (τόνου κλπ.). Η γραφή των μουσικών στοιχείων έγινε με το πρόγραμμα musecore 3. Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Γιάννη Μπεσκάκη για την πολύτιμη βοήθειά του και τις συμβουλές στην γραφή των παρτιτούρων».  

—————-

Υ.Γ. Για επικοινωνία: g.diamadopoulos@gmail.com