ΓΚΡΑΙΚΥΛΙΑ… ΟΦΤΗ!

ΓΚΡΑΙΚΥΛΙΑ… ΟΦΤΗ!

Ακόμα 25 ή 32 νεκροί αυτή την φορά απανθρακωμένοι, μέσα σε ένα μήνα στην αποικία Γκραικυλία του θαλαμοφύλακα Κούλη Ξεπουλητάρη. Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένη γη, όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Αλλά ποιος… υπολογίζει τώρα τα χωράφια! Το κουτόχορτο και το σανό παράγονται πλέον σε μυριάδες τόνους καθημερινά από τα βοθροκάναλα! Και δεν έχετε δει τίποτα από τα άγρια και φοβερά, που είναι στον δρόμο! Το πείραμα των ξένων αφεντικών συνεχίζεται με κάθε μέσο. Ούτε 100 μέρες έχουν περάσει από την νέα θητεία της Ν.Δ., της φασιστικής πολιτικής συμμορίας με ψηφιακό φερετζέ συνεπικουρούμενη από αυθεντικά ναζιστικά κοπάδια. Α, όλα κιόλα! Τους ψηφίσατε όλους σε ποσοστό 55% και πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του κυριάρχου λαού (διάβασε: Της ξεφτιλισμένης αγέλης των ραγιάδων και λοιπών πιθήκων)! Και ηθελέστα και παθέστα, που λέει η λαϊκή θυμοσοφία.

‘Ένα μήνα καίγεται από άκρου εις άκρο όλη η αποικία και ουδενός το αφτί ιδρώνει, επί της ουσίας. Όλοι παρακολουθούν νυχθημερόν, όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, στις οθόνες το σίριαλ Πυρκαγιές. Κρεσέντο τρομοκρατίας και μαζικού πανικού πάντα με το αζημίωτο για τα βοθροκάναλα και τους νταβατζήδες της ενημέρωσης, που “παίζουν” για την μεγάλη κονόμα εκατοντάδες διαφημίσεις. Πολύ σωστά! Καίγεται, γίνεται στάχτη το σπιτάκι σου, ο ηλίθιος μόχθος μιας ανόητης και ανούσιας ζωής, να μην… ενημερωθείς άμεσα πώς και πότε θα το ξαναφτιάξεις; Πλήρης συσκότιση των καταστάσεων, των αιτιών, των εσαεί υπευθύνων. Μόνο κουτόχορτο, παπαρολογία και χυδαίες ατάκες-είναι βλέπετε και τα Μέσα Κοινωνικής Μαλακίας (Social Media)-με βασικό στόχο να περνάει σε όλα η γραμμή του Κούλη και της συμμορίας του ότι είναι μια μεγάλη θεομηνία, αλλά η κυβέρνηση κάνει πάντα το καλύτερο, όλοι και όλα κινητοποιούνται έγκαιρα και το κράτος βοηθά αποτελεσματικά με όλες τις αντίξοες συνθήκες.

Μια φορά και ένα καιρό πριν από 12ο έτη  έγινε στο Κυνοβούλιο μια συζήτηση, καλή ώρα όπως αυτή, που θα γίνει για τις πυρκαγιές, όπου θα λογομαχήσουν, θα παπαρολογήσουν ο Κούλης και οι άλλοι κομματάρχες ώστε να ξεχαστούν νεκροί, τραυματίες, καμένα και άλλες συμφορές για να έρθουν, για να φέρουν τις επόμενες χειρότερες. «Συναισθάνονταν, άραγε, την διαχρονικότητα των λόγων ο Δημήτρης Γούναρης, όταν στην Βουλή του 1903 φωνάζει  στον Γεώργιο Θεοτόκη: “Ερρέτω το κράτος αυτό. Τοιούτο κράτος θα ήτο εμπαιγμός της ιστορίας”. Μετά από είκοσι έξι χρόνια ο Γιώργος Θεοτοκάς επιβεβαιώνει απλώς την στασιμότητα: “Τί συμβολή προσφέρουμε στις μεγάλες προσπάθειες, που καταβάλλονται γύρω μας; Τίποτα”». (“Μούσα Πολύτροπος”, εκδόσεις Μετρονόμος). Περί αυτού ακριβώς πρόκειται! Ουδέποτε στην παγκόσμια Ιστορία υπήρξε ελεύθερο, ανεξάρτητο, οργανωμένο ελληνικό κράτος. Μέχρι σήμερα μόνο μια αποικία. Η μεγάλη διαφορά τα τελευταία χρόνια είναι η πλήρης διάλυση και της αποικίας Γκραικυλίας. Στην θητεία του Κούλη Μητσοτάκη γίνονται ραγδαία βήματα  στο χάος. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, ούτε για δείγμα, και τραγικά αυτό φαίνεται στην φλεγόμενη κατάσταση, που ζούμε το φετινό καλοκαίρι.

Πάνε είκοσι τόσα χρόνια, που η δασοπυρόσβεση γίνεται κυρίως από την Πυροσβεστική και η αρμόδια Δασική Υπηρεσία βρίσκεται στα αζήτητα, κακοπληρωμένη και κυρίως απαξιωμένη. Ξέρετε πόσα δίνει φέτος ο Κρατικός Προϋπολογισμός στην πυρόσβεση; Μόνο 6.5 εκατομμύρια ευρώ! Όσα παίρνουν τα «πετσωμένα» βοθροκάναλα από τον δημόσιο κορβανά για διαφημιστική δαπάνη για ένα τετράμηνο και λίγα λέμε! Πώς να μη γίνει οφτή σαν πατάτα ή σαν «φουριάρικο» (να θυμηθούμε και την μακρινή κρητική μας ρίζα) η Γκραικυλία από τις τεράστιες πυρκαγιές, που την διατρέχουν, όταν στο ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα λείπουν 4.500 άτομα, όταν από περίπου 3.500 πάσης φύσεως οχήματά του μόνο το 15% είναι ηλικίας 1-10 ετών, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών του Σώματος είναι πάνω από 45 χρονών; Ή περιμένετε προκοπή από τα λειψά, παμπάλαια και προβληματικά εναέρια μέσα, που και αυτά είναι γενικά επιχειρησιακά παρωχημένα;

Ακόμα ένα… παραμύθι, αυτήν την φορά του 1984. Μια φορά κι ένα καιρό πήγαμε ως αντιπροσωπεία του «Ριζοσπάστη» στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (D.D.R.) στην γιορτή της εφημερίδας «Neues Deutschland» του πάλαι ποτέ Κομμουνιστικού Κόμματος και μείναμε 22 μέρες, γυρίσαμε όλη την χώρα. Ξέρετε τί μας έκανε μεγίστη εντύπωση στα δάση της Θουριγγίας; Ότι ήταν κομμένα σαν… μπακλαβάδες, με ζώνες αντιπυρικές, δρόμους, σταθμούς για πυρόσβεση και άλλες υποδομές, χώρια ότι αποτελούσαν αναψυχή των ντόπιων πληθυσμών. Παρακολουθήσαμε παράσταση του «Ελεύθερου Σκοπευτή» του Καρλ Βέμπερ σε υπαίθριο θέατρο στην μέση του βουνού, που έσφυζε ζωής. Ήταν βλέπετε Σοσιαλισμός, έστω και τα μάλα προβληματικός! Ενώ εδώ, στους Ελληναράδες 40 χρόνια μετά, περιμένουν να αρπάξει πρώτα καλά-καλά η φωτιά για να σπεύσουν να διανοίξουν όπως-όπως ζώνες πυρασφάλειας, φυσικά της πλάκας.

Η πλήρης διάλυση αποτυπώνεται και στους εθελοντές. Πολλοί νέοι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη και το καθήκον να βοηθήσουν, να στρατευτούν εθελοντικά στην προστασία των δασών και στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Κανένας προγραμματισμός, ουδείς συντονισμός, σαν τις άδικες κατάρες περιπλανώνται, συνήθως, αναζητώντας κάποιον αρμόδιο να τους αναθέσει εργασία. Πολλές φορές φαίνεται σε βοθροκάναλα να πηγαίνει να επιχειρήσει  ομάδα εθελοντών και αμέσως μπάτσοι τους διώχνουν γιατί πρέπει να εκκενώσουν την επικίνδυνη περιοχή. Δεν κρύβεται η ανικανότητα, το χάος και η πλήρης διάλυση με τον κακό μας τον καιρό και την ειμαρμένη… Πήρατε χαμπάρι ότι η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη διέσχισε όλη την Θράκη, έφθασε Κομοτηνή και βάλε; Πώς να το πάρετε χαμπάρι με τα βοθροκάναλα και τα περιφερόμενα μαρκούτσια, που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, μεταδίδουν επιτοπίως μαλακίες και μπαρούφες για την άμεση κινητοποίηση του (ανύπαρκτου) κρατικού μηχανισμού. Ο… καψερός ο Κούλης! Περηφάνεια για τον φασιστικό φράκτη στον Έβρο, δηλώσεις ψευτοτσαμπουκά ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του, έφερε και τ’ αφεντικά του να τον ελέγξουν και να τον καμαρώσουν μαζί. Και… «Πάντα έχει η ζωή κάτι πιο βαθύ να πει»! Μια μεγάλη πυρκαγιά και στάχτη και μπούρμπερη!  Γέννησε, μάλλον αποκάλυψε άλλες παράπλευρες (φασιστικές) παρενέργειες.

Η εγκληματική δράση του Ιμπεριαλισμού και του Κεφαλαίου στην Γη, όχι το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής (που μόνο σαθρό άλλοθι για άθλιους Καπιταλιστές υπάρχει) επιβάλλει και στην δασοπυρόσβεση ν’ αλλάξουν ριζικά τα επιτελικά επιχειρησιακά σχέδια. Είναι άχρηστα, παρωχημένα, επικίνδυνα και σφόδρα αναποτελεσματικά σε όλο τον πλανήτη τα πτητικά μέσα. Μέχρι πριν από 25 χρόνια σε χωριά και πόλεις  άνθρωποι ζούσαν μέσα στα δάση, είχαν μελίσσια, υλοτομίες, συλλογή καρπών και άλλα συναφή. Η δασική οικονομική δραστηριότητα, η ήπια εκμετάλλευση συνιστούσε και αυτόματη προστασία του δάσους. Μετά τα δάση έγιναν οικόπεδα και σήμερα τα κλείνουν και διώχνουν τον κόσμο από αυτά για τον κίνδυνο φωτιάς. Και αυτό το ανεκδιήγητο και άκρως φασιστικό 112, αυτό κι αν είναι πείραμα εξόντωσης και ανθρώπων και δασών! Με πρόσχημα να μη θρηνούμε νεκρούς. Λες και οι… ζωντανοί θα ευτυχήσουν στην καμένη Φύση. Καλύτερα, ρε μαλάκες, χίλιες φορές να έχουμε εκατοντάδες νεκρούς και να γλιτώσουνε τα δάση!! Τα επόμενα πραξικοπήματα δεν θα γίνονται με άρματα μάχης, αλλά με το 112, με τηλεφωνικό αριθμό! Βγάζουν ο κάθε ηλίθιος αρχιμπάτσος με το πολιτικό και κομματικό κοπρόσκυλο προϊστάμενό του ένα φιρμάνι κάθε δυο ώρες ή και νωρίτερα: Εκκενώστε το τάδε χωριό, πηγαίνετε εκεί, κλείστε τα παράθυρα, ανοίξτε τις οθόνες να φάτε κουτόχορτο και πάει λέγοντας. Εκκενώσεις βόθρων ο “Αχόρταγος”! Σαν βαλίτσες οι κάτοικοι διατάσσονται να πάνε από εδώ και από εκεί, σαν την άδικη κατάρα γυρνάνε και η εκάστοτε δεινοπαθούσα περιοχή στερείται από δυνάμεις, «από χέρια», που με ένα συντονισμό και τον αναγκαίο προγραμματισμό μπορούν να συνδράμουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της φωτιάς μια και γνωρίζουν πολύ καλά τον τόπο τους. Τί άλλο είναι τον διαβόητο 112; Γενική αποποίηση της κρατικής ευθύνης. Η φασιστική λογική της αποκλειστικής και μοναδικής ατομικής ευθύνης. Λέει το ανάπηρο κράτος των ξενόδουλων μανδαρίνων πολιτικών και κομματαρχών: Εγώ σε ενημέρωσα, εσύ κόψε τώρα τον λαιμό σου!

Επιχειρησιακά μιλώντας το βάρος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι πλέον πρωτίστως αν όχι μόνο στην πρόληψη. Όχι μια δυο μέρες ή ένα καλοκαίρι, αλλά χρόνια πολλά. Όπως είπαμε το παράδειγμα της Θουριγγίας. Τα δάση ως ζωντανός οργανισμός στην πόλη και στο χωριό. Ανά πάσα στιγμή θα φυλάσσεται να μη ξεσπάσει φωτιά και αν συμβεί αυτό, να σβηστεί στο επόμενο τέταρτο της ώρας. Αν περάσει το ημίωρο, τρέξε πιάσε την φωτιά και είναι μάταιο. Δεν θα μείνει δένδρο έτσι, που έχουμε καταστρέψει την Φύση. Τα αεροπλάνα μόνο επικουρικά για την ώρα μπορούν να χρησιμοποιούνται,  είναι ασύμφορα και μακροχρόνια αναποτελεσματικά.  Ποια είναι η κατάσταση στην αποικία Γκραικυλία; Απαρχαιωμένα και κανιβαλισμένα Καναντέρ. Και πόσα να έχεις, δηλαδή, όταν οφείλεις  ημερησίως ν’ αντιμετωπίσεις 20 μεγάλες πυρκαγιές; Πόσα να διαθέτεις, που είναι σχετικά πανάκριβα και εύθραυστα στις κολοσσιαίες θερμοκρασίες της φωτιάς; Η διαδικασία του απογειώνεται, προσνηώνεται, παίρνει νερό, απονηώνεται και πάει στην χαράδρα, που καίει, για να αδειάσει και άντε πάλι από την αρχή, είναι χρονοβόρα και άκρως ασύμφορη. Το εργοστάσιο με τα παλιά Καναντέρ έχει κλείσει, το μοντέλο 205 δεν παράγεται πάνω από 20 χρόνια και πού θα βρεις ανταλλακτικά; Πρόβλημα και με την εκπαίδευση, διαθεσιμότητα, δράση των πιλότων. Έχετε μιλήσει εκτός υπηρεσίας φιλικά μαζί τους; Εμείς έχουμε πετάξει σε δημοσιογραφική αποστολή με Καναντέρ… Κόλαση χωρίς πάντα το ανάλογο με αυτήν την κατάσταση προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Άμα έχει και πολλά μποφώρια, είναι καθηλωμένα ή πετάνε στα όρια της πτώσης! Με μια κουβέντα, για να μη μακρηγορούμε, είναι μεγίστη ανάγκη να ιδωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρησιακά το ζήτημα: Πτητικά μέσα και πυρόσβεση. Αν θα γίνεται, πώς και πότε, τί θα ρίχνουν τα αεροσκάφη στα πύρινα μέτωπα, αν και πόσο συμφέρουν οι μεγάλες μονάδες τύπου Ιλιούσιν, πώς θα χρησιμοποιούνται, κ.λπ. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των μέσων πυρόσβεσης χρειάζονται νέα πιο αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια και καινοτόμα δράση. Αμφότερα επειγόντως ζητούμενα.

————–

Υ.Γ. Μη κλαίτε, δικαιωματιστές, για την Αλεξανδρούπολη! Όλα δικά σας τα θέλετε! Να μην βρούνε, δηλαδή, τ’ αφεντικά μας, οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, μερικά οικόπεδα φιλέτα για να κάνουν τις βάσεις τους και λοιπές χρειώδεις εγκαταστάσεις;