Ο φιλόλογος ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ γράφει για το βιβλίο του διαχειριστή της Ιστοσελίδας Ηλία Βολιότη Καπετανάκη: «Το γράφημα του Χρόνου». Μια ακόμα όμορφη εκδήλωση στην Λάρισα, στο «Μπαράκι του Μύλου», η παρέα μαζεύτηκε και γλέντησε τα μεράκια της. Ένα βιβλίο είναι συνήθως η αφορμή, γιατί ζήσαμε ένα ακόμα μοναδικό βράδυ με μουσική και όμορφα τραγούδια. «Λαϊκό τραγούδι, το χρονογράφημα της ζωής μας» ο τίτλος, και δεν νομίζουμε ότι αμφιβάλλει κανείς «ψαγμένος» ότι αυτό αφορά κατά κύριο λόγο το παλιό και νεώτερο λαϊκό τραγούδι, που ακριβώς χρονογραφεί, καταγράφει κατά τεκμήριο με πρωτότυπο τρόπο και αισθητική ανάταση τα κοινωνικά μας προβλήματα. Ο φίλος Γιάννης Ζαρογιάννης, έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς το εξαιρετικό έργο του στην ποίηση, ήταν κεντρικός ομιλητής της μουσικής παράστασης. Με λόγια μεστά έδωσε το μήκος κύματός της, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τήν σχεδόν λακωνική του παρέμβαση. Μετά ανέλαβαν δράση τα μουσικά όργανα. Φίλοι μερακλήδες κι αυτοί με την σειρά τους μας ταξίδεψαν με μια χαρακτηριστική ανθολογία ασμάτων, που εικονογραφούν τους διαχρονικούς καημούς της ελληνικής ψυχής. Στο δεύτερο μέρος αυθεντικό λαϊκό γλέντι με την συμμετοχή και άλλων ντόπιων μουσικών και τραγουδιστών, που ήταν… περαστικοί. Ο καλός μας φίλος Στάθης Σταμελόπουλος, μπουζουξής και τραγουδιστής, μα πάνω από όλα, κατά την γνώμη μας, συνθέτης όμορφων τραγουδιών (σε στίχους Γιάννη Ζαρογιάννη και άλλων), που μακάρι να υπερβούν σύντομα τα στενά επαρχιακά όρια. Μαζί του οι: Σωτήρης Μαρκούτης κιθάρα και τραγούδι και Μανώλης Ντάλλας ακορντεόν και τραγούδι.
*******
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Φιλόλογος, διδάκτωρ Φιλολογίας
Ο φίλος δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης με το τελευταίο του βιβλίο «Το γράφημα του χρόνου. Εν δήμω κείμενα» (εκδόσεις 24 γράμματα) παρουσιάζει την δημοσιογραφική του πένα. Σ΄ αυτό συγκέντρωσε 77 χρονογραφήματα, που δημοσίευσε στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Απόφαση» το διάστημα 2003-2004. Το βιβλίο κοσμείται με ωραίους πίνακες που φιλοτέχνησαν η Μαργαρίτα Ράντεβα (επίσης εξώφυλλο και οπισθόφυλλο), η Εύα Μελά και η Δέσποινα Καφενταράκη.
Το χρονογράφημα είναι ένα είδος του πεζού λόγου που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα κυρίως από τις στήλες του ημερήσιου Τύπου. Το περιεχόμενό του έχει σχέση με την επικαιρότητα. Το εφήμερο, όμως, χάρη στο ταλέντο του δημιουργού αποκτά διαχρονικό χαρακτήρα. Τα χρονογραφήματα του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του ιδιότυπου λογοτεχνικού είδους του πεζού λόγου. Είναι σύντομα, ενώ τα θέματα τα αντλεί από την τρέχουσα πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική καθημερινότητα. Τα χρονογραφήματά του έχουν ξεπεράσει τον εφήμερο χαρακτήρα τους. Διακρίνονται για την περιεκτικότητα, την αμεσότητα και την ευθυβολία. Ο λόγος του συγγραφέα πυκνός και ανατρεπτικός. Βασικό του στοιχείο η αιρετικότητα. Το λεξιλόγιο του πλούσιο. Η ειρωνεία και ο σαρκασμός, κυρίαρχα στοιχεία στα χρονογραφήματα υπηρετούν εύστοχα τα εκφραστικά μέσα, όπως τα προσδιοριστικά επίθετα και η μεταφορές, που χρησιμοποιεί.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ο Η. Βολιότης-Καπετανάκης καυτηριάζει κυρίως τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα παγκόσμια αρνητικά φαινόμενα και γεγονότα. Επιδιώκει με τα γραπτά του να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Αναφέρω ορισμένα θέματα των χρονογραφημάτων, όπως είναι η έλλειψη επαφής με την μάνα φύση, η θεοποίηση της μηχανής, τα καμώματα των εργατοπατέρων, τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η καταναλωτική μανία, ο φιλοτομαρισμός και η φιλοζωία των Ελλήνων, το δημοψήφισμα στην Κύπρο, η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, οι χαμαιλέοντες της εγχώριας πολιτικής και ο φερετζές του Κέντρου. Δεν λείπουν βέβαια και τα θετικά στοιχεία, στα οποία προβάλλει πρόσωπα και πράγματα, που αξίζουν. Αναφέρω ενδεικτικά τον Τσε Γκεβάρα, τον Λένιν, τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και την μάνα του πολιτισμού Ανατολή, όπως την χαρακτηρίζει.
Ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης είναι θιασώτης της άποψης του Ηράκλειτου «Πατήρ πάντων ο πόλεμος», δηλαδή ο πόλεμος είναι ο ρυθμιστής των πάντων. Είναι ο ανατροπέας, ο φορέας και σκαπανεύς κάθε ουσιαστικής εξέλιξης, προκοπής και ζωής. Ο συγγραφέας είναι, επίσης, υπέρμαχος της παγκόσμιας Επανάστασης, καθώς η δημιουργική καταστροφή γεννά καινούρια ζωή, με ανθρώπους ή χωρίς αυτούς. Θεωρεί τον καπιταλισμό ως κύριο υπεύθυνο για όλα τα δεινά του ανθρώπου και ειδικότερα τις Η.Π.Α.. Όπως και στο πρόσφατο ποιητικό του έργο «…συνωμοσίες της Κασσάνδρας», (εκδόσεις Μετρονόμος) κάνει προβλέψεις και… προφητεύει σαρκάζοντας κι αυτοσαρκαζόμενος ως… συνωμοσιολόγα Κασσάνδρα! Γράφει σχετικά: «Αργά ή γρήγορα οδεύουμε σε παγκόσμιο πόλεμο. Ο μέγας πόλεμος φέρνει την παγκόσμια Επανάσταση. Το διακύβευμα είναι ακόμα στα χέρια μας .Όχι για πολύ».
Τον επίλογο του βιβλίου καταλαμβάνει «Το άρθρο του αιώνα». Όσα γράφει αποτελούν το καταστάλαγμα αυτών, που υποστήριζε στα χρονογραφήματά του. Εκφράζει τη φιλοσοφία του, το πιστεύω του με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά επεκτείνεται σε παγκόσμια στρατηγικά και διπλωματικά ζητήματα, πάντα με βάση την ηρακλείτεια θεωρία «Πόλεμος πατήρ πάντων»/
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσω ότι ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης είναι η άγρυπνη συνείδηση της κοινωνίας μας. Δεν ορρωδεί προ ουδενός και δεν συμβιβάζεται με φαινόμενα και καταστάσεις, που υποβαθμίζουν τη ζωή των συνανθρώπων μας. Και διατυπώνει πάντα τολμηρά, σχεδόν κυνικά τις απόψεις του.