Περισσότερα παιδιά από ποτέ ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων-ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF. Υπολογίζεται ότι 473 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε εμπόλεμες περιοχές περισσότερα από ένα στα έξι παγκοσμίως καταγράφει ο οργανισμός στην έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 29 Δεκεμβρίου 2024. Η αναλογία παιδιών, που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές έχει διπλασιαστεί-από περίπου 10% την δεκαετία του 1990 σε σχεδόν 19% σήμερα-υπογραμμίζεται από την UNICEF. Παιδιά σκοτώνονται και τραυματίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σχολείο και σπίτι, στερούνται ζωτικών εμβολίων ή υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Η UNICEF επισημαίνει ότι το 40% των ανεμβολίαστων ή υποεμβολιασμένων παιδιών ζουν σε χώρες, όπου γίνονται μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις γεγονός, που τα καθιστά ευάλωτα σε επιδημίες ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, που για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια εντοπίστηκε φέτος στην Γάζα.
«Από κάθε, σχεδόν, άποψη το 2024 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη για τα παιδιά σε συγκρούσεις στην ιστορία της UNICEF, τόσο σε αριθμό παιδιών, που έχουν επηρεαστεί όσο και σε επίπεδο αντίκτυπου στις ζωές τους-ανέφερε σε ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. Ένα παιδί, το οποίο μεγαλώνει σε μια ζώνη συγκρούσεων είναι πολύ πιο πιθανόν να εγκαταλείψει το σχολείο, να υποσιτίζεται, να αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του. Τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες αντιμετωπίζουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, που τους στερεί την παιδική ηλικία. Χάνουν όχι μόνο την ασφάλειά τους και την πρόσβασή τους σε βασικές βιοτικές πηγές αλλά και την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν, να είναι απλώς παιδιά. Αυτή δεν πρέπει να είναι η νέα κανονικότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια γενιά παιδιών να γίνει παράπλευρη απώλεια ανεξέλεγκτων πολέμου στον κόσμο».
Σύμφωνα με τη UNICEF, 47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν μέχρι το τέλους του 2023 εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων και της βίας. Το πιο ανησυχητικό έγκειται στο ότι οι τάσεις για το 2024 δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εκτοπισμών επειδή διάφορες συγκρούσεις έχουν ενταθεί, περιλαμβανομένων εκείνων στην Αϊτή, στον Λίβανο στη Μυανμάρ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Σουδάν. Η UNICEF καλεί για:
- Άμεση προστασία των παιδιώνσε εμπόλεμες ζώνες.
- Ενίσχυση της εκπαίδευσηςκαι της πρόσβασης στη διατροφή και την υγειονομική περίθαλψη.
- Συνεργασία παγκόσμιων φορέωνγια τη μείωση των συγκρούσεων.
Τα στοιχεία αυτά συναρτώνται με αυτά της βρεφικής θνησιμότητας, που η αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε. ανακοίνωσε ότι μειώθηκε θεαματικά το 2022 κατά 51% σε σχέση με το 2020 πλην, όμως, παραμένει πολύ υψηλός και θα πρέπει να υπολογιστεί ότι όλα αυτά τα στατιστικά δεδομένα είναι άκρως επισφαλή λόγω των μεγάλων πολέμων, που συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θεωρείται ιστορικό χαμηλό η βρεφική θνησιμότητα για το 2022, αυτό το έτος ο αριθμός των νεκρών παιδιών κάτω των 5 ετών ήταν 4,9 εκατομμύρια, έσπασε δηλαδή το φράγμα των 5 εκατομμυρίων. Και έτσι, όμως, τραγικά και απλά σημαίνει ότι ένα παιδί πριν κλείσει τα πέντε του χρόνια χάνει την ζωή κάθε 6 δευτερόλεπτα, προς δόξαν του πολιτισμού και της αχαλίνωτης τεχνολογίας, που τάχα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη ζωή στον άνθρωπο. Επιπλέον η αρμόδια υπηρεσία της UNICEF δεν απέκλεισε τα στοιχεία αυτά να έχουν, όπως κάθε χρόνο, μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους.
(Τα στοιχεία προέρχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)